Διαγωνισμοί Χορού

Διαγωνισμοί κλασικού, σύγχρονου χορού, χορών λάτιν, street dance και πολλών ακόμα ειδών χορού προσφέρουν εμπειρίες και ευκαιρίες σε παιδιά που εκφράζονται μέσα από το χορό. Δεν παύουν ωστόσο να αναρωτιούνται γονείς και δάσκαλοι το κατά πόσο τα παιδιά είναι ώριμα να διαχειριστούν την έκβαση ενός διαγωνισμού. Βοηθούν στην εξέλιξη του παιδιού ως χορευτή και στην γενικότερη κοινωνικοποίησή του; Μήπως δημιουργούν ανταγωνισμό ή πίεση;
  Είναι γεγονός πως το παιδί που επιλέγει να πάρει μέρος σε κάποιο διαγωνισμό εξασκείται πολύ πιο εντατικά, ενώ παράλληλα εξελίσσεται περισσότερο τόσο τεχνικά όσο και εκφραστικά. Στην περίπτωση λοιπόν που θέλει ένας μαθητής να ασχοληθεί σε πιο επαγγελματικό επίπεδο με το χορό, έχει το ταλέντο, τη νοητική αλλά και σωματική υποδομή, θα πρέπει να επιλέξει τον κατάλληλο δάσκαλο αλλά και σχολή χορού, άτομα κατάλληλα με εκπαίδευση και εμπειρία. Δασκάλους που προάγουν την τέχνη του χορού με ποιότητα στη διδασκαλία εξασφαλίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια αλλά και την σωστή εξέλιξη του χορευτή. Σημαντικός παράγοντας είναι η διασφάλιση της ψυχολογίας του παιδιού καθώς και η διαχείριση οποιουδήποτε αποτελέσματος αρεστού ή μη.
  Η συμμετοχή του παιδιού στην διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να προάγει τη συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα των παιδιών διότι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και στόχους. Υπάρχουν ωστόσο και διαγωνισμοί που προάγουν τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να χάνεται ο αρχικός στόχος. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά είναι έντονα προσανατολισμένα στη νίκη, με αποτέλεσμα να προκύπτει σύγκριση ή και αισθήματα κατωτερότητας. Άλλοτε τα παιδιά σε μια τέτοια κακής ποιότητας διαδικασία μπορεί να οδηγηθούν σε υπερβολές είτε με το σώμα τους (κάποιο τραυματισμό) είτε με τον ψυχισμό τους (υπερβολικό άγχος).
  Για να επωφεληθεί ένα παιδί από τη διαδικασία αυτή, που έχει τόσα να του προσφέρει, ο γονιός και ο δάσκαλος θα πρέπει να  δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος. Συχνά δάσκαλοι αλλά και γονείς λαμβάνουν τους διαγωνισμούς πολύ σοβαρά πιέζοντας υπερβολικά το παιδί να κατακτήσει μια θέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεται πως μοναδική αμοιβή είναι η διάκριση, καταργώντας το ταξίδι της διαδρομής και της συνολικής προσπάθειας.
  Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου πως οι διαγωνισμοί δεν είναι η ακριβής αναπαράσταση του κόσμου του χορού και οι απόψεις των κριτών, μπορεί να είναι απλά και μόνο απόψεις της στιγμής. Προάγουμε στα παιδιά την ευγενή άμιλλα, τον συναγωνισμό και δεν ξεχνάμε να επιλέγουμε για το παιδί μας την ύπαρξη ελεύθερου χρόνου για κοινωνικές συναναστροφές και για πλήρη ξεκούραση!

Διαγωνισμοί Χορού

Σχολή Xορού Indancestrial