Ευεξία και χορός

Ευεξία. Δηλαδή; Πώς την φαντάζεσαι;
Ίσως μια ήρεμη Κυρία, χαμογελαστή, γεμάτη ενέργεια και διάθεση για ζωή.

    Αρχικά, ας τη γνωρίσουμε ετυμολογικά. Η ερμηνεία της προϋποθέτει κάτι θετικό, όπως άλλωστε φαίνεται και από την ανάλυση της λέξης (ευ + έξις) που ορίζει την καλή συνήθεια.

    Σαν έννοια συνδέεται στενά με τα συναισθήματά μας. Το πιο άμεσο και ασφαλές ‘’μεταφορικό μέσο’’ των συναισθημάτων μας είναι φυσικά το σώμα μας. Ο οδηγός αυτού του μεταφορικού μέσου για να φτάσουμε στον σωστό προορισμό; Το πνεύμα μας. Ένας καλός χειρισμός του μέσου από τον οδηγό είναι η αφετηρία για κάθε ταξίδι γνωριμίας, τόσο με τον κόσμο όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Έτσι και η ευεξία δεν είναι κάτι που αποκτάται μία φορά, αποτελεί ένα ταξίδι, μία διαρκή και ευχάριστη προσπάθεια για μια καλύτερη καθημερινότητα. Ας δούμε όμως, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τα οφέλη της μέσα από το χορό.

    Η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση πώς θα φροντίσω το ‘’όχημά’’ μου είναι, φυσικά, ξεκινώντας χορό. Συνηθίζεται ο χορός να μπαίνει στη ζωή των ανθρώπων σε μικρή ηλικία, εκεί που οι γονείς επιλέγουν έναν ευχάριστο τρόπο με τον οποίο το παιδί τους θα ασκηθεί, θα ψυχαγωγηθεί και θα κοινωνικοποιηθεί παράλληλα. Το παιδί, δημιουργώντας ουσιαστικά μια καθημερινότητα, περνάει πολύτιμο χρόνο μέσα σε ένα περιβάλλον που το ενδυναμώνει σωματικά, το ενισχύει ψυχικά και του προσφέρει ένα διαφορετικό κοινωνικό ρόλο. Η ανυπομονησία πριν από ένα μάθημα, το αίσθημα αυτοεκπλήρωσης μέσα σε αυτό, αλλά και η χαρά που αφήνει μετά το πέρασμά του, μένουν ανεξίτηλα στο μυαλό ενός παιδιού, βοηθώντας το στη διατήρηση μιας υγιούς καθημερινότητας. Εντάσσοντας στη ρουτίνα του ένα μάθημα χορού, το παιδί γνωρίζει βιωματικά την αξία της ευεξίας, σε έναν ποιοτικό τρόπο ζωής που μεγαλώνοντας θα επιδιώκει να ακολουθεί.

    Και τώρα που μεγάλωσα;
    Στην ενήλικη ζωή, η ευεξία αποτελεί συνειδητή επιλογή και προϋποθέτει ξεχωριστή προσπάθεια από τον καθένα. Γιατί το λέμε όμως αυτό; Μεγαλώνοντας, αυξάνονται οι προσωπικές ευθύνες, ο φόρτος εργασίας είναι μεγαλύτερος και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης πολλές φορές αρκείται στην επιβίωση. Με μειωμένο κατά πολύ το χρόνο που έχουμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας, η έννοια της ευεξίας φαντάζει πολυτέλεια δεν παύει όμως να μας αξίζει. Οφείλουμε, λοιπόν, να την εντάξουμε στη ζωή μας, αναζητώντας εμπράκτως τα οφέλη της. Η ευεξία είναι η ευθύνη που έχουμε κάθε μέρα απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.

    Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ενήλικες μπαίνουν στο χώρο του χορού, ξεκλέβοντας ώρες από το πρόγραμμά τους και παραχωρώντας τες σε κάτι που τους προσφέρει εκγύμναση και συναισθηματική ανάταση. Αρχικά, η επιλογή μοιάζει δύσκολη, καθώς επικρατεί η σκέψη ότι θα ήταν προτιμότερο, μέσα σε ένα γεμάτο πρόγραμμα, οι κενές ώρες που θα προκύψουν να αποτελούν στιγμές ξεκούρασης. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με την προσφορά στον ίδιο μας τον εαυτό. Όπως συμβαίνει με τα παιδιά, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει προσμονή για το εκάστοτε μάθημα χορού και μια αίσθηση ευφορίας μετά το πέρασμά του, αφήνοντας πίσω κάθε δεύτερη σκέψη πως μπορεί να στερεί χρόνο από κάτι άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα και ο νους ακολουθούν μια ρουτίνα που συνειδητά έχουν επιλέξει. Η σωματική και συναισθηματική κατάσταση βελτιώνεται και το άτομο αντιλαμβάνεται έμπρακτα την αξία της επιλογής του.
 

   Τι λέτε λοιπόν; Ταξιδεύουμε; Εεε… χορεύουμε ήθελα να πω!

Ευεξία και χορός

Σχολή Xορού Indancestrial