Η επαγγελματική καριέρα των χορευτών είναι ιδιαίτερα σύντομη σε σχέση με αυτό που συναντάμε σε άλλους τομείς εργασίας. Είναι σημαντικό λοιπόν, να εξετάσουμε και να γνωρίσουμε καλά τα εργαλεία τα οποία θα εξασφαλίσουν υγιή σώματα με αντοχή στο χρόνο. Κάθε δάσκαλος είναι υπεύθυνος να τα αναζητήσει ο ίδιος, ώστε να είναι σε θέση να τα διδάξει στους μικρούς μαθητές – χορευτές.
Με την είσοδο στην αίθουσα χορού το σώμα και το μυαλό περνούν από την καθημερινή ζωή σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός μαθήματος, μιας πρόβας ή παράστασης. Η απόκτηση αντοχής αποτελεί συχνά για τους χορευτές ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύση. Κάνοντας 30 λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, ο χορευτής θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα της αναπνοής και της αντοχής του στο χορό. Καλό είναι να επιλέγεται προσεκτικά η επιφάνεια πάνω στην οποία γίνεται η άσκηση, αφού η κρούση μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, Το κολύμπι, το περπάτημα ή η χρήση ενός σταθερού ποδηλάτου αποτελούν καλές επιλογές.
Στη διαδικασία της ενδυνάμωσης του χορευτικού σώματος ιδιαίτερα βοηθητικά είναι τα λάστιχα, γνωστά και ως “Τherabands”. Με την αντίσταση που προσφέρουν χρησιμοποιούνται για να προετοιμάσουν αλλά και να ενισχύσουν μυϊκά το σώμα του χορευτή. Εφαρμόζονται στα πέλματα, για βελτίωση του coup depied, για εκγύμναση του γαστροκνημίου, αλλά και των μυών που βρίσκονται πάνω από το γόνατο, στα χέρια για εκγύμναση των ραχιαίων μυών και για καλύτερο άνοιγμα στην ωμική ζώνη. Η χρήση τους μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενδυνάμωση, την τόνωση και την ανακούφιση χρόνιων πόνων.
Η ευλυγισία είναι σημαντική για την πρόληψη των τραυματισμών, την ψυχική και σωματική χαλάρωση του χορευτή. Πότε όμως είναι καλό να δουλεύει ένας χορευτής την ευλυγισία του, πριν ή μετά το μάθημα; Σύμφωνα με τους ειδικούς πριν από το stretching (όπως αποκαλούνται συνήθως οι διατάσεις) πρέπει το σώμα να έχει ζεσταθεί. Πριν ξεκινήσει το μάθημα είναι μια καλή στιγμή να πραγματοποιείται μια σταθερή ρουτίνα ασκήσεων pilates που θα βελτιώσει σταδιακά την ευλυγισία. Αφού ολοκληρωθεί το μάθημα είναι σίγουρα η καλύτερη στιγμή για stretching, χωρίς να υπάρχει πλέον φόβος για τραυματισμό. Στην περίπτωση που στόχος είναι η βελτίωση της ευλυγισίας, ο χορευτής πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα όπου θα δουλεύει τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα με συνέπεια στο κομμάτι των διατάσεων, αφήνοντας μέρες όπου θα ξεκουράζεται και άλλες που θα ασκείται περισσότερο και λιγότερο εντατικά πάνω στην ευλυγισία του. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό, η υπερβολική διάταση αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Οι διατάσεις πρέπει να είναι αργές και απαλές, και δεν πρέπει ποτέ να δημιουργούν έντονη οδυνηρή αίσθηση. Η χρήση της αναπνοής είναι το κλειδί για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Από μικρή ηλικία τα άτομα που ασχολούνται συστηματικά με το χορό είναι σημαντικό να εστιάσουν στην πρόληψη ώστε να αποφύγουν μελλοντικούς τραυματισμούς. Πέρα από την ενδυνάμωση, την ευλυγισία και την αντοχή που προαναφέρθηκαν σημαντική είναι και η ανάπαυση καθώς και η ψυχική υγεία. Η κατάλληλη διατροφή που θα καλύπτει τις ανάγκες του χορευτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αποφυγή τραυματισμών στην πορεία του. Οι σποραδικές επισκέψεις σε ειδικό φυσιοθεραπευτή για συνεδρίες που θα στηρίξουν την άσκηση, οι θεραπείες μασάζ, τα θερμά λουτρά θα τονώσουν την ανθεκτικότητα του σώματος και θα βελτιώσουν την απόδοση ειδικότερα από την εφηβεία και μετά.
Όσο περισσότερο αγαπήσουμε το σώμα μας τόσο περισσότερο θα το φροντίζουμε. Αυτό με τη σειρά του θα είναι ικανό να εκφράζεται με πληρότητα μέσα από την τέχνη μας, την τέχνη του χορού.