Κλασικό Μπαλέτο

Διδασκαλία: Αλεξία Καλαϊτζή - Ελίζα Γκιλιοπούλου - Κατερίνα Γκόγκου - Μαρία Παπαδοπούλου - Ιωάννα Μπρόκου- Αθηνά Ματαπά

Ο κλασικός χορός γεννήθηκε στην Ιταλία του 15ου αιώνα ενώ η εξέλιξή του στη σκηνική του μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, τοποθετείται κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Θεωρείται μία από τις πλέον υψηλόβαθμες τέχνες, που απαιτεί πολυετή εξάσκηση ώστε να φτάσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο.
Μέσα από το μπαλέτο, το παιδί χρησιμοποιώντας το σώμα του σαν εργαλείο έκφρασης γυμνάζεται και αναπτύσσει το μυϊκό του σύστημα με επιστημονική μεθοδολογία. Με τον τρόπο αυτό, ενδυναμώνεται ο σκελετός και προλαμβάνονται προβλήματα που δημιουργούνται από την κακή στάση σώματος ή την ακινησία της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση, η λόρδωση και η κύφωση.
Τα μαθήματα κλασικού χορού μεταδίδουν στο παιδί από την τρυφερή του ηλικία την αίσθηση της σωστής, γεμάτης χάρη, στάσης του σώματος. Επιπλέον, φροντίζουν για τη σωστή τοποθέτησή του και τον έλεγχο των μελών του σώματος ώστε να μπορεί να κινηθεί σωστά. Κύρια χαρακτηριστικά του κλασικού χορού αποτελούν οι ανάλαφρες αρμονικές κινήσεις και ο λυρισμός στα χέρια. Σημαντικό ρόλο παίζει η ευλυγισία, η ισορροπία και η εκρηκτικότητα. Ακόμη, μέσα από την ακρόαση της κλασικής μουσικής, η οποία συνοδεύει τον κλασικό χορό, το παιδί διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες και έρχεται σε επαφή με μία διαφορετική καλλιτεχνική αισθητική. Τέλος, ο κλασικός χορός καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία και την έκφραση του ατόμου.

Ο κλασικός χορός για να δομηθεί σωστά και να τεθούν οι σωστές βάσεις για την εξέλιξή του διδάσκεται σταδιακά ανάλογα με την ηλικιακή και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Στόχος είναι η καλλιέργεια υγιών σωματικών προτύπων και όχι η καταπόνηση του σώματος μέσα από επίπονες πρακτικές. Ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές του κλασικού μπαλέτου είναι ο Michael Baryshnikov.

Στις Σχολές Χορού Indancestrial διδάσκεται ο κλασικός χορός με βάση το ρωσικό σύστημα Vaganova, ένα διεθνές και επιστημονικά τεκμηριωμένο μορφωτικό πρόγραμμα και με παιδαγωγική μεθοδολογία. Οι καθηγήτριες της Indancestrial είναι διπλωματούχοι, με αναγνώριση από τo Υπουργείο Πολιτισμού.