Παιδί και Χορός

Διδασκαλία: Μαρία Παπαδοπούλου- Αθηνά Ματαπά- Ιωάννα Μπρόκου-Κατερίνα Γκόγκου

Τα παιδιά γεννιούνται και η μόνη γλώσσα που γνωρίζουν είναι η γλώσσα του σώματός τους. Από πολύ μικρή ηλικία εκφράζουν κινητικά συναισθήματα και σκέψεις. Όσο μεγαλώνουν το σώμα τους αναπτύσσεται και ανάλογα διευρύνονται και οι κινήσεις τους. Κάπως έτσι, ανακαλύπτουν το χορό. Η λειτουργία του χορού απέναντι στα παιδιά είναι ψυχαγωγική, ψυχολογική και κοινωνική.

Μέσα από το χορό, τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη σωματική άσκηση, καταφέρνουν να συντονίζουν τα μέλη τους και να βελτιώνουν τη στάση του σώματός τους.

Ο χορός συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, ενισχύοντας την κοινωνικότητα και την αυτοπεποίθησή του. Τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν το ρυθμό και να κινούνται αρμονικά με τη μουσική. Το βασικότερο απόκτημα όμως είναι η συναισθηματική τους έκφραση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Στις Σχολές Χορού Indancestrial λειτουργούν 3 τμήματα χορού για παιδιά προσχολικής ηλικίας:
  • Pre-Primary, για παιδιά ηλικίας 3-4 ετών
  • Primary, για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών
  • Primary Pro, για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών
Στα τμήματα αυτά οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με τη μουσικοκινητική αγωγή, ενώ σταδιακά εισάγονται στην κλασική εκπαίδευση του χορού, μέσω των βασικών αρχών του. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μαθαίνουν να αγαπούν το χορό μέσω δημιουργικών ασκήσεων που καλλιεργούν την εκφραστικότητά τους.
«…για το παιδί, το να χορέψει είναι τόσο σημαντικό, όσο το να μιλήσει ή να φάει.» Bejart (1981)