Ακροβατική Γυμναστική

Διδάσκει: Μαριάμ Τζάμπερ

Η ιστορία της ακροβατικής γυμναστικής ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει ως τις μέρες μας. Γνωστές για τον απόλυτο έλεγχο του σώματος που απαιτούν, οι ακροβατικές ασκήσεις ήταν δημοφιλείς από την αρχαία εποχή ακόμα! Απόδειξη αυτού είναι αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και αρχαία λογοτεχνικά έργα.

Ανά τους αιώνες, οι ασκήσεις εδάφους και οι ανθρώπινες πυραμίδες απέκτησαν κοινό που ολοένα αυξανόταν. Παράλληλα, υιοθετήθηκαν από περιοδεύοντες θιάσους ηθοποιών, χορευτών, ακροβατών και ζογκλέρ – οι οποίοι ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε πολλές χώρες κατά τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.

Τα ακροβατικά δεν απαιτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό και μπορούν να παραλλάσσονται συνέχεια, χάρη στις δεξιότητες του ανθρώπινου σώματος. Μέχρι το 19ο αιώνα, η ακροβατική γυμναστική, λόγω των εντυπωσιακών πλεονεκτημάτων της, απέκτησε νέους θαυμαστές, ενώ αργότερα, τον 20ό αιώνα, εμφανίστηκαν δύο κατευθύνσεις της.

  • H πρώτη ήταν τα ακροβατικά με τη συνοδεία εξοπλισμού (τραμπολίνο, σκοινιά, δίχτυα κλπ), τα οποία υιοθετήθηκαν μόνιμα από το τσίρκο για τις παραστάσεις τους.

  • Στη δεύτερη κατηγορία ανήκαν οι ασκήσεις εδάφους και οι πυραμίδες, οι οποίες αρχικά πραγματοποιούνταν για να αναδεικνύεται η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα απαιτητικό άθλημα.

Η Πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη χώρα, στην οποία η ακροβατική γυμναστική έγινε ανεξάρτητο άθλημα.

Πρόκειται για ένα άθλημα που βασίζεται στο τρίπτυχο του θάρρους, της δύναμη και της ευλυγισίας. Είναι μια μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με την μουσική. Απαιτεί απόλυτο έλεγχο του σώματος για να γίνουν ασκήσεις στο έδαφος και στον αέρα, όμως το θέαμα που προσφέρει είναι μοναδικό.

Indancestrial Dance School