Facebook Instagram

Λόγια σοφίας των μεγάλων του χορού

  Χορός, μία λέξη που κρύβει μέσα της πολλά συναισθήματα για όλους εμάς. Πολλές φορές σκεφτόμαστε τι είναι αυτό που το κάνει να είναι τόσο ξεχωριστό. Πέρα από τη δυσκολία που φέρει λόγω της απαιτητικής τεχνικής, της καθημερινής προπόνησης και αφοσίωσης, όταν κάποιος χορεύει είναι μοναδικός. Ας δούμε και ας αναλύσουμε όμως, τι ανέφεραν σπουδαίοι καλλιτέχνες για την τέχνη του χορού.
  Η τέχνη του χορού αποτελεί μια «ιδέα»! Η άυλη μορφή της δίνει την εντύπωση της προσωρινότητας, κάτι το οποίο πεθαίνει τη στιγμή της γέννησής του. Οι χορευτές καλούνται να δώσουν ζωή σε κάποια βήματα, να τα συνδέσουν, να τα επαναλάβουν, να τα αναδείξουν και στο τέλος να τα αφήσουν να ολοκληρωθούν και να μείνουν χαραγμένα σε ένα παράλληλο αόρατο σύμπαν. Κάθε ερμηνεία αποτελεί τη ζωή του εκάστοτε χορευτή, γι’ αυτό και είναι τόσο ξεχωριστή. Όπως είχε πει και ο κορυφαίος Rudolf  Nureyev:
«You live as long as you dance!»
«Ζεις όσο χορεύεις!»


  Ο χορός είναι κομμάτι έκφρασης. Μπορείς να μιλήσεις μέσα από την τέχνη. Η κάθε κίνηση είναι μια φράση που θέλεις να πεις και η χορογραφία ολόκληρη η σκέψη σου. Μιλάς δίχως να φωνάζεις και ακούγεσαι δίχως να μιλάς. Στο χορό και κατ’ επέκταση στην τέχνη μπορείς να εκφράσεις ό,τι θέλεις, να απευθυνθείς οπουδήποτε και να αλλάξεις ό,τι φαντάζεσαι. Η Pina Bausch, Γερμανίδα χορεύτρια και χορογράφος κάποια στιγμή στην καριέρα της ανέφερε πως:
“I loved to dance because I was scared to speak. When I was moving I could feel”
“Αγαπώ να χορεύω γιατί νοιώθω φοβισμένη να μιλήσω. Όταν χορεύω μπορώ να νιώσω”


  Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, έχουμε αποτρέψει πολλές φορές το σώμα μας να εκφράσει τα συναισθήματά μας. Έχουμε καταστείλει τις φυσικές κινήσεις του σώματός μας και έχουμε συγκεντρώσει ακαμψία και αναστολές στους μυς μας. Απελευθερώνοντας όλα αυτά τα συναισθήματα μέσω του χορού απελευθερώνουμε το σώμα, την ψυχή και το μυαλό μας από όλους αυτούς τους καθημερινούς περιορισμούς. Άλλωστε όπως είπε και η Μελίσσα Χέιντεν, η Καναδή μπαλαρίνα στο μπαλέτο της Νέας Υόρκης (NYCB):
"Learning to walk sets you free. Learning to dance gives you the greatest freedom of all: to express with your whole self the person you are."
“Το να μάθεις να περπατάς σε απελευθερώνει. Το να μάθεις να χορεύεις σου χαρίζει την μεγαλύτερη ελευθερία απ’ όλες: να εκφράζεις με όλο σου τον εαυτό, τον άνθρωπο που είσαι”.

  Πέρα από την ελευθερία έκφρασης των συναισθημάτων ο χορός, επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι πιο δραστήριοι, να κοινωνικοποιούνται και να αναπτύσσουν σωματικές δεξιότητες. Αναπτύσσει την δημιουργικότητα, την φαντασία, την ταχύτητα και την πολυπλοκότητα της σκέψης, καθώς επίσης εξασκεί την μνήμη. Μας βοηθάει να γνωρίσουμε και να χειριστούμε το σώμα μας και κατ’ επέκταση την υγεία αυτού πολύ καλύτερα. Επιπλέον, ηρεμεί και απελευθερώνει το πνεύμα μας. Άλλωστε όπως είπε και ο Σεργκέι Πολούνιν, o Ουκρανός χορευτής μπαλέτου και πρώην πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου της Βρετανίας (The Royal Ballet):
“If you open yourself as an artist, as a human being to this experience of growing, you grow anyway”.
 «Αν ανοίξεις τον εαυτό σου ως καλλιτέχνη, ως άνθρωπο σε αυτήν την εμπειρία της ανάπτυξης, αναπτύσσεσαι ούτως ή άλλως».
 
  Όταν χορεύεις έχεις κοινό. Είτε μεγάλο, είτε μικρό, είτε καμιά φορά μονάχα τον ίδιο σου τον εαυτό. Πολλές φορές ενδεχομένως να κριθείς ή να κρίνεις. Όταν όμως κάνεις κάτι που αγαπάς και προσπαθείς για το καλύτερο δυνατό αποκτάς πάθος και αγάπη για αυτό που κάνεις. Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας πως η Martha Graham, Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος με δικό της σύστημα τεχνικής σύγχρονου χορού είπε την παρακάτω φράση.

“Great dancers are not great because of their technique, they are great because of their passion”
“Οι σπουδαίοι χορευτές δεν είναι σπουδαίοι λόγω της τεχνικής τους, είναι σπουδαίοι λόγω του πάθους τους”


  Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, συνηθίζουμε να λέμε, τονίζοντας την «πλήξη» που επιφέρει η ομοιότητα. Αντιθέτως, στο κομμάτι του χορού η ομοιότητα φαινομενικά ενθαρρύνεται σε βαθμό που συχνά στοιχειώνει το μυαλό των περισσοτέρων χορευτών. Στην προσπάθειά τους να μετατραπούν στο «πρότυπο χορευτή», απογοητεύονται, μη υπολογίζοντας τη μεταξύ τους διαφορετικότητα και την προσωπική εξέλιξη, που ο καθένας με τόσο κόπο έχει κατακτήσει. Σ’ αυτό το σημείο έρχεται να επισημάνει την αξία της αυτοεκτίμησης και της αυτοκριτικής, η φράση του Mikail Baryshnikov, ενός από τους πιο καταξιωμένους εν ζωή χορευτές, ο οποίος είπε:
«I do not try to dance better than anyone else. I only try to dance better than myself»
«Δεν προσπαθώ να χορέψω καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Προσπαθώ μόνο να χορέψω καλύτερα από τον ίδιο μου τον εαυτό»


  Ο κάθε άνθρωπος ανακαλύπτοντας το σώμα και την κινησιολογία του, προσφέρει στον εαυτό του το δώρο, να ανακαλύψει τον ίδιο του τον εαυτό. Οι παραπάνω φράσεις αποτελούν έμπνευση για εμάς. Μέσα σε αυτά τα λόγια χορευτών εντοπίζουμε μόνο λίγη από την μαγεία του χορού. Η υπόλοιπη είναι κρυμμένη και περιμένει τον καθένα να την ανακαλύψει.


Τέχνες