Facebook Instagram

Χορός και Φωτογραφία

   Το παρόν κείμενο έχει δημιουργηθεί με μοναδικό σκοπό να αναδείξει την τέχνη του χορού και πώς αυτή σχετίζεται με την τέχνη της φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σε αυτό το άρθρο δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πνευματική ιδιοκτησία των Σχολών χορού Indancestrial.
  Στόχος των Σχολών Χορού Indancestrial είναι η ανάδειξη της δουλειάς τους και πώς αυτή σχετίζεται με τον χορό.

This text has been created in order to feature the art of dance related to the art of photography.
The photos published in this article are by no means intellectual property of Indancestrial dance schools.
Copyright belongs to the creators.

Μέρος 1ο

   Όταν η τέχνη της φωτογραφίας συναντά την τέχνη του χορού έχουμε ένα κομψό και ταυτόχρονα επιβλητικό αποτέλεσμα. Τα φωτογραφούμενα υποκείμενα, οι χορευτές, συλλαμβάνονται από το φακό τη στιγμή που εκτελούν επιδέξιες κινήσεις. Για να διαφοροποιηθούν από την παραδοσιακή φωτογράφιση σε studio, ορισμένοι καλλιτέχνες επιλέγουν να κινηθούν στους δρόμους των πόλεων, σε φυσικό ή καθημερινό περιβάλλον. Άλλοι χρησιμοποιούν ενδιαφέροντα εργαλεία ώστε να αναδείξουν την κίνηση. Το βέβαιο είναι πως ο φακός παγιδεύει στο χρόνο στιγμές γεμάτες χάρη και δύναμη.

   1. Γεννημένος στο Puerto Rico έχοντας σήμερα βάση τη Νέα Υόρκη, ο Omar Robles απαθανατίζει τους χορευτές στην αστική γκρίζα πόλη. Χαρακτηριστικά λέει για το έργο του «Όπως το θέατρο με τη μίμηση έτσι και η φωτογραφία αποτελεί μια εκπληκτική μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας… Μόνο που η φωτογραφία λέει την ιστορία για πολύ περισσότερο χρόνο. Οι χορευτές γοητεύουν κάνοντάς μας να νιώθουμε ότι πραγματοποιούν τις κινήσεις χωρίς προσπάθεια.» Πολλές από τις φωτογραφίες του τις έχει τραβήξει ενώ έβρεχε, δίνοντας έτσι λάμψη στα σώματα των χορευτών κι άλλοτε χρησιμοποιώντας τα φώτα των αυτοκινήτων. Το όραμα του Robles είναι να σπάσει την κανονικότητα της καθημερινότητας, να θρυμματίσει τη μονοτονία του τρόπου ζωής και να απεικονίσει έναν κόσμο όπου μπορούμε να κινούμαστε χωρίς αυστηρούς κανόνες κι ετικέτες.

   2.Το NYC Dance Project γεννήθηκε το 2014 από τον φωτογράφο μόδας Ken Browar και τη χορεύτρια Deborah Ory. Η χάρη και η ομορφιά που εκπέμπει το έργο είχαν ως αποτέλεσμα να διαδοθεί γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να γίνει άμεσα γνωστό. Το 2015 οι Ken και Deborah εξέδωσαν το βιβλίο «The art of movement» που περιείχε συνεντεύξεις και γοητευτικές φωτογραφίες χορευτών από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου. Σε έντονα χρώματα ή σε ασπρόμαυρο φόντο οι χορευτές γεμίζουν τις σελίδες τόσο με τις απίστευτες πόζες τους όσο και με το πάθος τους.

   3.Η Αυστραλιανή φωτογράφος Lisa Tomasetti έχει εργαστεί ως εικαστική καλλιτέχνης και φωτογράφος ταινιών. Με την κινηματογραφική της ματιά απαθανατίζει χορευτικές φωτογραφίες προβάλλοντας την όμορφη κομψότητα του μπαλέτου σε αντίθεση με τα πιο τραχιά, λιθόστρωτα αστικά δρομάκια του Παρισιού, του Τόκιο και της Νέας Υόρκης. Ντυμένοι με κορμάκια, tutus και σατέν pointes οι χορευτές απαθανατίζονται σε τεχνικά απαιτητικές πόζες στα πιο μη αναμενόμενα σημεία των πόλεων.

   4.Στο project The mirages ο Ρώσος φωτογράφος Alexander Yakovlev χρησιμοποιεί ένα απλό στοιχείο, το αλεύρι και καλεί τους χορευτές να το χρησιμοποιήσουν καλλιτεχνικά. Ο φακός του φωτογράφου απαθανατίζει τα σώματα εν κινήσει καθώς οι λευκοί κόκκοι τονίζουν τις όμορφες γραμμές τους. Ταυτόχρονα το αλεύρι διαγράφει στον αέρα λευκές πορείες που αιωρούνται προεκτείνοντας την κίνηση κάθε άκρου. Το αποτέλεσμα της συλλογής του είναι αναμφίβολα εκρηκτικό.

   5.Ο φωτογράφος Mohamed Taher στο project του Ballerinas of Cairo παράλληλα με το αισθητικό αποτέλεσμα που προσφέρει έχει ως στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να παλέψουν ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών το 99.3% των Αιγύπτιων γυναικών έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο. Στο συγκεκριμένο project οι χορεύτριες ντυμένες με φούστες και παπούτσια χορού φωτογραφήθηκαν ως κομμάτι της καθημερινότητας στην πόλη με την απρόσμενη ενθάρρυνση των περαστικών να συνεχίσουν να χορεύουν. Μετά την δημοσιοποίηση του υλικού πολλά κορίτσια εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν θέλοντας να χορέψουν ελεύθερα στο δρόμο.

   6.Έχοντας ως βάση την Αγία Πετρούπολη ο καλλιτέχνης Vadim Stein διαθέτει ένα εκτενές και εκλεκτικό υπόβαθρο. Έχοντας ασχοληθεί με το video, τη γλυπτική, τη σκηνοθεσία, την ηθοποιία χρησιμοποιεί την εμπειρία του για να δημιουργήσει αυτή την εκπληκτική σειρά χορευτικών πορτρέτων. Στερεά αδιάτρητα σώματα και μια έντονη ασπρόμαυρη αισθητική στήνουν μια δραματική σκηνή και στρέφουν όλο το ενδιαφέρον στις θεατρικές φιγούρες που ισορροπούν σε φαινομενικά αδύνατες πόζες. Φωτογραφημένοι μόνοι ή σε ζευγάρια που διαδρούν με πάθος, ντυμένοι με διακριτικά εσώρουχα ή με ριγέ φορέματα, οι χορευτές προβάλλουν τη δύναμη, τις δεξιότητες και την ευελιξία που απαιτεί η τέχνη τους - δεν χρειάζονται λόγια.

   7.Είτε το γνωρίζεις είτε όχι, σίγουρα το μάτι σου κάποια στιγμή έχει πέσει σε μία από τις χιλιάδες φωτογραφίες που αποτελούν μέρος του Ballerina Project. Η ιδέα ξεκίνησε από τo φωτογράφο Dane Shitagi με πηγή έμπνευσης την έντονη αντίθεση που δημιουργούν οι γεμάτες χάρη και τεχνική πόζες των χορευτών μπαλέτου με τις αυστηρές γραμμές και τους πολυσύχναστους δρόμους του αστικού τοπίου. Δεκαπέντε χρόνια, πόλεις σε όλο τον κόσμο και πάνω από χίλιες μοναδικές εικόνες αποτελούν μια συλλογή που επικοινωνεί την ψυχή και τα συναισθήματα κάποιων πολύ ταλαντούχων χορευτών μπαλέτου.

*Αξίζει να δείτε όλες τις φωτογραφίες που ακολουθούν.
 

Pictures 1-4: Photographer Omar Robles.
Pictures 5-6: NYC Dance Project by Ken Browar and dancer Deborah Ory.
Pictures 7-9: Photographer Lisa Tomasetti.
Pictures 10-11: The Mirages project by Alexander Yakovlev.
Pictures 12-14: Ballerinas of Cairo Project by Mohamed Taher.
Pictures 15-16:  Photographer Vadim Stein.
Pictures 17-19: Ballerina Project by Dane Shitagi.


Τέχνες